Om Rullebo

Rullebo är en ideell campingförening för handikappade, som ligger vid Stiftelesen Stora Sköndals friluftscenter för handikappade vid sjön Dreviken.

Det finns nitton stycken husvagnsplatser i Rullebo, vilka har el, vatten och avlopp. Mitt i Rullebo har vi en jätte fin grillstad där vi Rulleboare och vänner brukar samlas och ha trevligt.
 
För att ansöka om husvagnsplats på Rullebo skickar man ett personligt brev och läkarintyg till:
Stora Sköndal Riksbyggen
Birgitta Dybring
Efraim Dahlins väg 1
128 64 SKÖNDAL

Kort historik om Rullebo husvagnscamping.

 

Omkring 1960 upplät Stora Sköndal ett område vid sjön Dreviken för handikappade husvagnsägare. Området fylldes snabbt av 30 unga familjer där en eller båda var rörelsehindrade.

Här gavs den frihet de saknat i samhället. De kunde gå ner till bryggan, bada och simma utan att behöva uttittas för sina skavanker och bandage.

1960 var det svårt att vara rörelsehindrad. Inga platser var ordnade för att alla skulle kunna utnyttja dem.

De unga i Rullebo såg till att aktivera sig med sittande volleyboll, nätboll som spelades med medicinboll, varpa, boccia mm. Det var medlemmar i Rullebo som bildade nuvarande storklubben Nacka Handikappidrott 1963 och Tranan HIK 1964.

Husvagnsägarna i Rullebo hade ett gott förhållande med ledningen på Stora Sköndal och kunde trycka på om förbättringar och mer möjligheter till aktiviteter. Redan sedan 1968 har Rullebo arrangerat Sköndalspelen - en stor familjefest med tävlingar för såväl vuxna som barn. Stora ansträngningar har gjorts för att föra ut Stora Sköndal som den oas för handikappade den i dag är.

Stora Sköndal blev ett aktivitetscenter för handikappade. Med åren fick vi till såväl 25m simbassäng för träning bad mm och inhägnad Bocciaanläggning med 6 banor, bastu och badbrygga samt kiosk finns i badområdet. Stockholms Fritidsnämd har barnkollo på sommare för rörelsehindrade och på vintertid är det full fart på isen med kälkåkning, fiske mm.